JORDAN I IZRAEL – USKRS U SVETOJ ZEMLJI

Print Friendly, PDF & Email
jordanXL

JORDAN I IZRAEL – USKRS U SVETOJ ZEMLJI

31.03.2023. 9 dana/8 noćenja, zrakoplovom

AMMAN – JERASH – MADABA – GORA NEBO – PETRA – AQABA – WADI RUM – MRTVO MORE –MASSADA – JERUSALEM – BETHLEHEM – TEL AVIV

U vrijeme kad se na prostorima današnje hašemitske kraljevine Jordan prostiralo rimsko carstvo, glavni grad Amman nosio je naziv Filadelfija!

Stajati danas na planini Nebo, pored masline koju je posadio papa Ivan Pavao II i promatrati dolinu Obećane zemlje kao i Mojsije pred 2000 god. doživljaj je za pamćenje.

Petra, glavni grad Nabatejaca, isklesan u stijenama, jedno je od 7 svjetskih čuda (2007.) te jedno od najvrijednijih kulturnih dobara ljudske baštine po ocijeni stručnjaka UNESCO-a.

Crveno more (Aqaba) dijeli Sinajski od Arapskog poluotoka, a zbog spektakularne podmorske flore i faune najpoznatija je svjetska ronilačka destinacija.

Na putu prema Betlehemu i Jaruzalemu treba prijeći rijeku Jordan čiji je vodostaj danas niži za 3 m od Mojsijevih vremena.

Prizori s ovog putovanja se ne zaboravljaju!

*Vrijednost više:

uključeni polupansioni, ulaznice, džip safari, popust za dijete 5.000 kn, poklon za svakog putnika

 

PROGRAM:

1. dan ZAGREB – ISTANBUL

Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman 2 sata prije leta, podjela putne dokumentacije i prijava na let. Polijetanje zrakoplova za Istanbul na liniji Turkish Airlinesa , TK 1056 u 20.15h. Dolazak u 23.30h po lokalnom vremenu.

2. dan ISTANBUL – AMMAN – JERASH – AMMAN

Nastavak leta za Amman na liniji TK 814 u 01.40h s očekivanim dolaskom u 03.55h po lokalnom vremenu. Nakon obavljanja svih formalnosti i susreta s lokalnim predstavnikom, prijevoz do hotela, prijava i smještaj u sobe te odmor/noćenje.

Nakon doručka odlazak u razgled Ammana, prijestolnice Hašemitske Kraljevine Jordan, jednog od najstarijih gradova svijeta. Amman je poput Rima, Istanbula i Lisabona, sagrađen na sedam brežuljaka. Arheolozi su otkrili da je bio naseljen već 3.500 godina pr. K., a najraniji stanovnici živjeli su na brdu al-Qal’a koje je danas poznato pod nazivom Citadela. Razgled: kompleks Citadele u kojem se nalazi jedna od glavnih znamenitosti grada – Umajadska palača s Ulicom kolonada; bizantska bazilika; Herkulov hram iz doba Marka Aurelija; džamija kralja Abdullaha, najnovija i najmodernija u gradu. U nastavku vožnja do 50-ak km udaljenog grada Jerasha, poznatog po ruševinama grčko-rimskog grada Gerasa. Često ga nazivaju Pompeji Istoka zahvaljujući brojnim očuvanim artefaktima iz vremena rimske vlasti, kada je bio jedno od najvažnijih trgovačkih i kulturnih središta Bliskog Istoka. Šetnja popločenim ulicama i uz kolonade do iznimno dobro očuvanog kazališta i dalje do termi, brojnih fontana, hramova i slavoluka. Povratak u Amman. Večera u hotelu. Noćenje.

3. dan AMMAN – MADABA – GORA NEBO – PETRA

Doručak. Vožnja južno od Ammana, duž 5.000 godina starog Kraljevskog puta koji prolazi slikovitom pokrajinom te dolazak u Madabu, Grad mozaika, gdje se gotovo ispod svake kuće nalazi barem jedan od bizantskih mozaika. Najveća znamenitost grada svakako je grčka pravoslavna crkva sv. Jurja u kojoj se nalazi prekrasan mozaik iz 6. st. s prikazom Jeruzalema i dijelovima Svete zemlje. Iz Madabe put se nastavlja do gore Nebo, s koje je prema Bibliji Mojsije vidio Obećanu zemlju, a vjeruje se da mu je ondje i posljednje počivalište. Dojmljiv je vidikovac s kojeg se pruža pogled na dolinu rijeke Jordan, Mrtvo more, a za vedrih dana pogled seže i do samog Jeruzalema. Slijedi odlazak prema Petri, drevnoj prijestolnici Nabatejaca, impresivnog grada uklesanog u ružičasto-crvenim stijenama. Zbog svoje raskoši i nevjerojatnih ostataka uvrštena je na Unescovu listu svjetske kulturne baštine, najveća je znamenitost Jordana i jedno od novih sedam svjetskih čuda. Po dolasku, prijava i smještaj u hotel, večera, noćenje.

4. dan PETRA – AQABA

Nakon doručka odlazak do arheološkog nalazišta do kojeg se dolazi kroz 1,2 km dug kanjon Siq. Razgled: veličanstvena Riznica al-Khazna na čijem se vrhu nalazi urna o kojoj su kružile glasine da sadrži Faraonovo skriveno blago; kamene grobnice; Rimsko kazalište; Samostan ad-Deir najveći uklesani spomenik u Petri koji datira iz 1. st. U poslijepodnevnim satima odlazak do poznatog ljetovališta Aqabe – Prozora na Crvenom moru, jedinog jordanskog lučkog grada na krajnjem jugu zemlje. Panoramska vožnja gradom te smještaj u hotel. Večera, noćenje.

5. dan AQABA – WADI RUM – MRTVO MORE

Doručak te vožnja prema spektakularnoj pustinji Wadi Rum. To je tiho i golemo područje najviše povezano sa životom beduina, najboljih poznavatelja bespuća. Opjevana je u pjesmama i ekranizirana u filmovima o Lawrenceu od Arabije, britanskom pustolovu kojem je Wadi Rum nekoć bio dom. Vožnja džipovima ovom, kako je često nazivaju Dolinom mjeseca tijekom koje ćete moći uživati u bezvremenskoj ljepoti različitih pustinjskih krajolika. Put  se nastavlja prema Mrtvom moru, najvećoj depresiji na svijetu (više od 400 m ispod razine mora), slanom jezeru u kojem je zbog velikog saliniteta nemoguće potonuti. Smještaj u hotel, večera, noćenje.

6. dan MRTVO MORE – ALLENBY – MASADA – JERUZALEM

Nakon doručka polazak prema jordansko-izraelskoj granici Allenby te obavljanje graničnih formalnosti i ulazak u Izrael. Vožnja do nacionalnog parka, a nekadašnje legendarne Herodove utvrde – Masade, posljednjeg uporišta židova Zelota, koji su se tri godine odupirali rimskoj opsadi. Mogućnost uspona gondolom do vrha stijene, do simbola drevnog Judejskog kraljevstva i njegovog tragičnog kraja uz razgled ostataka nekadašnje palače i utvrde Heroda I. Velikog. Nastavak putovanja do Jeruzalema, najvećeg grada Izraela i jednog od najstarijih gradova u svijetu. Smještaj u hotel, večera, noćenje.

7. dan JERUZALEM – BETLEHEM – JERUZALEM

Doručak. Uspon na Maslinsku goru s koje se pruža lijep pogled na Stari grad. U njezinom se podnožju nalazi vrt Getsemani u kojem je započela Isusova muka. Slijedi odlazak u Jeruzalemski stari grad i razgled: Brdo hrama i Zid plača (sveti židovima), Bazilika Svetoga groba (sveta kršćanima) te Kupola na stijeni i Džamija Al Aksa (sveti muslimanima). U poslijepodnevnim satima odlazak u Betlehem, rodno mjesto Isusa Krista, a vjeruje se i rodnog mjesta kralja Davida, koji je tu okrunjen za kralja Izraela. Razgled crkve Isusova Rođenja i Pastirskog polja gdje su, prema vjerovanju, Božji anđeli pastirima objavili rođenje izraelskog kralja i spasitelja. Povratak u hotel, večera, noćenje.

8. dan JERUZALEM – TEL AVIV

Nakon doručka odlazak u Muzej Izraela, najveću kulturnu instituciju države Izrael koji se ubraja u vodeće muzeje umjetnosti i arheologije u svijetu. Ima zbirku od gotovo 500 000 izložaka vezanih uz biblijsku arheologiju, židovsku obrednu umjetnost, etnografiju, rijetke rukopise, drevne statue i mnogo drugih predmeta. Unutar muzeja se nalazi i zgrada poznata kao Svetište Knjige, koja sadrži Svitke s Mrtvog mora i predmete otkrivene u Masadi. Odlazimo potom prema Tel Avivu, mondenom gradu na obali Sredozemnog mora. Geografski pripada Bliskom istoku, no svojim je stilom života puno bliži Zapadu. Grad živi gotovo 24 sata na dan, tu se nalaze brojni barovi, restorani i klubovi, raskošne vile, neboderi koji paraju oblake, na desetke km duga šetnica uz plažu… Po dolasku panoramska vožnja gradom: avenija Dizengoff s istoimenim trgom i trgovačkim centrom, jedna je od najznačajninih gradskih ulica;  Rabinov trg sa spomenikom žrtvama holokausta; Jaffa, jedna od najstarijih luka na svijetu, danas umjetnička četvrt koju čine zbijene stare arapske zgrade i uske kamenom popločene ulice; barokna crkva sv. Petra; toranj sa satom; stara tržnica. Prijevoz do hotela, večera, noćenje.

9. dan TEL AVIV – ISTANBUL – ZAGREB

Doručak, kraće sobodno vrijeme za osobne programe te prijevoz prema zračnoj luci Tel Aviv. Prijava za let Turkish Airlinesa za Istanbul na letu TK 795 u 14.20h. Dolazak u 16.35h po lokalnom vremenu te nastavak leta za Zagreb na liniji TK 1055 u 18.20h; s očekivanim dolaskom u 19.25h po lokalnom vremenu. Završetak programa.

 

CJENIK:

DATUM ULTRA FIRST MINUTE FIRST MINUTE REDOVNA CIJENA
31.03. – 08.04.2023. 1.790,43 €(13.490 kn) 1.856,79 €(13.990 kn) 1.923,15 €(14.490 kn)

Obavezna doplata za pristojbe zračnih luka, po osobi: 303,94 € / 2..290 kn

Napomena: ultra first minute i first minute cijene vrijede do 90, odnosno 60 dana prije polaska ili do popunjenja određenog broja mjesta!  

Za jednokratnu rezervaciju 5 ili više putnika posebni popust (informacije na prodajnom mjestu)!

Cijena aranžmana uključuje:

 • Prijevoz zrakoplovom prema programu (ekonomska klasa);
 • Prijevoz klimatiziranim turističkim autobusom prema programu;
 • Smještaj u Ammanu u hotelu MENA Tyche 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1 noćenja s doručkom i 1 polupansiona;
 • Smještaj u Petri u hotelu Petra Elite 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1 polupansiona;
 • Smještaj u Aqabi u My Luxury hotelu 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na na osnovi 1 polupansiona;
 • Smještaj na Mrtvom moru u hotelu Ramada Resort by Wyndham Dead Sea 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1 polupansiona;
 • Smještaj u Jeruzalemu u hotelu St. George 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 2 polupansiona;
 • Smještaj u Tel Avivu u hotelu Prima Millennium 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na na osnovi 1 polupansiona;
 • Razglede prema programu u pratnji lokalnog vodiča na engleskom jeziku;
 • Ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgleda;
 • 2 sata džip safari u pustinji Wadi Rum;
 • Jahanje na konju u Petri, od glavnih vrata do početka Siq-a;
 • Grupnu vizu za Jordan;
 • Voditelja putovanja iz Zagreba;
 • Troškove organizacije putovanja i jamčevine.

Cijena ne uključuje:

 • pristojbe u zračnim lukama – obavezna doplata od 303,94 € / 2..290 kn; promjenjivo do izdavanja karata;
 • doplatu za jednokrevetnu sobu od 609,20 € / 4.590 kn;
 • obaveznu doplatu na licu mjesta za izlaznu taksu na jordansko-izraelskoj granici od 15 USD po osobi,
 • obaveznu doplatu na licu mjesta za napojnice za lokalne vodiče i vozače od cca 50 USD po osobi,
 • doplate za fakultativne sadržaje i obroke koji nisu gore navedeni, osobne troškove,
 • putno osiguranje (preporučujemo).

 

Popust:

 • Dijete 2-11,99 godina u sobi s 2. odrasle osobe na pomoćnom ležaju: 663,61 € / 5.000 kn

Napomena uz smještaj u dvokrevetnoj sobi s dodatnim ležajem (na razvlačenje):

Kvadratura sobe često je ista ili slična dvokrevetnoj sobi te time komoditet može biti smanjen.

Dodatni ležaj nije primjeren za osobe starije od 12 godina.

NAPOMENE:

Viza i epidemiološke mjere ulaska u zemlje:

Hrvatski državljani trebaju vizu za Jordan, dok za Izrael nije potrebna.

GO putnička agencija će svojim putnicima uz besplatno posredovanje ishoditi grupnu vizu za Jordan. U tu svrhu, prilikom rezervacije putovanja potrebno je dostaviti kopiju putovnice (samo stranica sa fotografijom i osnovnim podacima). Putovnica mora vrijediti još najmanje šest mjeseci od trenutka ulaska u zemlju.

Jordan – ulaz hrvatskih državljana, neovisno o imunizacijskom statusu, je moguć uz QR, kod koji valja ishoditi prije putovanja na poveznici: https://www.gateway2jordan.gov.jo/index.html. Ishođenje QR koda je uvjet bez kojega se ne može ukrcati na zrakoplov. Od 1. ožujka 2022., za ulazak u zemlju nije potreban PCR test, niti potvrda o cijepljenju. Na ulasku u zemlju se ne provodi PCR testiranje.

Izrael – sukladno odluci Vlade Države Izrael od 21. svibnja 2022. za sve putnike na snazi ostaje ispunjavanja online dolazne izjave unutar 10 dana prije polaska za Izrael (https://corona.health.gov.il/en/flights/), kao i obveza predočenja potvrde o zdravstvenom osiguranju, koje uključuje liječenje od koronavirusa za vrijeme boravka u Izraelu. Ukinuta je obveza obavljanja PCR ili antigen testa prije polijetanja i nakon slijetanja na Zračnu luku u Izraelu, kao i obveza samoizolacije.

 

Red letenja:

TK1056 31MAR ZAGREB      ISTANBUL     20:15     23:30

TK 814   01APR   ISTANBUL   AMMAN       01:40    03:55

TK 795  08MAR TEL AVIV     ISTANBUL     14:20    16:35

TK1055 08MAR                 ISTANBUL   ZAGREB        18:20    19:25

*sve lokalna vremena   

 

Korisne informacije – Jordan:

Službeni naziv: Hašemitska Kraljevina Jordan

Površina: 89.342 km²

Geografski položaj: Bliski istok, jugozapadna Azija

Broj stanovnika: 9,531.712 (2015.)

Glavni grad: Amman, 4,000,000 stanovnika

Službeni jezik: arapski (koriste engleski i francuski)

Religija: islam

Vremenska razlika: +1 sat u odnosu na Hrvatsku

Novčana jedinica: JOD – jordanski dinar (100 piastera = 1000 filsa); 1 HRK ≈ 0,09 JOD; 1 USD ≈ 0,71 JOD

Klima: zapadni dijelovi Jordana imaju obilježja sredozemne klime – ljeta su vruća i suha, a zime nešto vlažnije i blage, posebice u višim dijelovima. Istočno i južno od Jordanskog visočja klima je polupustinjska i pustinjska sa manje padalina.

Odjeća: preporuča se konzervativnija odjeća i za muškarce i za žene, posebno izvan turističkih gradova. Večeri i u ljeti mogu biti prohladne, pa je i tada svakako poželjan džemper ili šal. Zimi se svakako preporuča toplija odjeća, udobna obuća i zaštita od kiše.

Kupovina: staklo, srebro, zlato, nakit, mesing, bakar, tepisi, antikviteti, kožna odjeća, začini, mirisi. Svakako savjetujemo opez prilikom ulaganja u “prave antikvitete”, koji su u mnogim slučajevima izvrsne krivotvorine.

Hrana: jordanska kuhinja je vrlo raznolika, s velikim utjecajem zemalja iz regije (Sirije, Libanona i Palestine). Nacionalno jelo je Mansaf – janjetina začinjena aromatičnim biljem, kuhana u jogurtu i poslužena s puno riže.

Piće: isključivo flaširana voda;  alkoholna pića se mogu konzumirati u hotelskim restoranima i barovima.

Pozivni broj zemlje: +962

Mobilne mreže: uporaba mobilnih telefona je moguća, preporučamo provjeru s mobilnim operaterom u Hrvatskoj

Električni napon: 220V, 50Hz (nije potreban adapter)

Napojnice: davanje napojnica je dio kulture i uobičajena je za dobru uslugu. U restoranima ona iznosi 10% na iznos računa, no poželjno je dati napojnicu i konobaru. U hotelima, za portire/nosače uobičajeno je 1 USD. U taksijima iznos s taksimetra zaokružite na prvi slijedeći okrugli iznos.

Cijepljenje: nije potrebno

 

Korisne informacije – Izrael:

Službeni naziv: Država Izrael

Površina: 20.770 km2

Geografski položaj: Bliski istok, uz istočni rub Sredozemnog mora

Broj stanovnika: 9.136.000 (2020.)

Glavni grad: Jeruzalem, 801 000 stanovnika

Službeni jezik: hebrejski i arapski (koristi se i engleski)

Religija: judaizam, islam i kršćanstvo

Vremenska razlika: +1 sat u odnosu na Hrvatsku

Novčana jedinica: ILS – izraelski novi šekel (100 agora); 1 HRK ≈ 0,44 ILS; 1 USD ≈ 3,52 ILS

Klima: mediteranska. Zime, od studenog do ožujka, su uglavnom blage i s nešto kiše, iako ima i mnogo sunčanih dana. U Jeruzalemu i okolnim gorama može biti nešto hladnije.

Kupovina: koža, dijamanti, zlato, tepisi, umjetnine, antikviteti. Trgovine su u Izraelu otvorene svaki dan od nedjelje do ranog petka poslijepodne.

Odjeća: za posjete vjerskim objektima potrebna je skromna odjeća – dugi rukavi i za muškarce i žene, pokrivala za glavu, kratke hlače i suknje nisu dozvoljeni. Za zimske mjesece preporuča se toplija odjeća, kabanica ili kišobran, udobna obuća.

Hrana: izraelska kuhinja nastala je na korijenima različitih kuhinja koje su sa sobom donijeli imigranti iz cijelog svijeta. Neki arapski specijaliteti kao što su falafel i humus postali su i sinonim za izraelsku kuhinju. Jedno od jela za koje se smatra da je upravo jedinstveno izraelsko je ptitim, koje izraelski chefovi nazivaju i „izraelski cuscus“.

U Izraelu se mnogi, posebno konzervativni i ortodoksni Židovi u svakodnevnom životu strogo pridržavaju vjerskih pravila koja se odnose i na hranu koja mora biti kosher. Kosher je hrana koju dopušta Tora i koje se priprema po zapovijedima Tore (zabranjena svinjetina, meso ptica grabežnjivica i njihovih jaja, školjkaši, rakovi…).

Piće: iako je voda u Izraelu dobre kvalitete i pogodna za piće, sadrži visok postotak minerala te se ipak preporuča flaširana voda. Dostupna je svugdje, a najjeftinija u supermarketima.

Pozivni broj zemlje: +972

Mobilne mreže: uporaba mobilnih telefona je moguća, preporučamo provjeru s mobilnim operaterom u Hrvatskoj.

Električni napon: 220V, 50 Hz (utičnice s 3-pina, ali mnoge od njih rade i po europskom 2-pinskom standardu)

Napojnice: uobičajena praksa, kao i u bilo kojoj drugoj zemlji. Za hotelsko osoblje/nosača prtljage 1 USD po komadu prtljage. U restoranima izvan hotela, ako usluga nije uključena u cijenu, uobičajeno je 12-15%. Isto vrijedi i za taksistu.

Cijepljenje: nije potrebno

 

Tečaj konverzije 1 EUR = 7,53450 kn

Molimo da obratite pažnju o propisima vezanim uz prijevoz prtljage u međunarodnom zračnom prometu, kao i na težinu i količinu Vaše prtljage. Za prtljagu je odgovorna zrakoplovna kompanija. Po osobi je dozvoljeno nositi 1 komad predane prtljage maksimalne težine do 30 kg. Ručna prtljaga podložna je pregledu, ne dozvoljava se unošenje tekućina tj. ograničeno je unošenje tekućina u zrakoplov, dozvoljeno je po osobi jedan komad ručne prtljage unjeti u zrakoplov (max. 8 kg).

Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.

U slučaju promjene reda letenja (vremena, zračne luke), radnog vemena znamenitosti, muzeja i sl. organizator putovanja zadržava pravo promjene redosljeda programa putovanja.

Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji zemalja u koje se putuje i može biti različita od europskih standarda.

O rizičnosti putovanja u pojedine zemlje možete se informirati na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske https://mvep.gov.hr/

Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja GO putničke agencije.

Minimalni broj putnika: 15

Kontaktirajte nas

  NOSITELJ REZERVACIJE

  SVI KORISNICI USLUGE (odrasli, djeca)

  PODACI O SMJEŠTAJU

  OSTALE USLUGE

   

  Da,želim primati obavijesti o akcijama i popustima


  Obavezujemo se da ćemo čuvati privatnost svih naših kupaca. Prikupljamo samo nužne podatke o korisnicima. Svi se podaci o korisnicima strogo čuvaju i dostupni su samo djelatnicima kojima su ti podaci nužni za obavljanje usluga. Našim partnerima (npr.hotelijerima, prijevoznicima, avio kompanijama) dajemo samo nužne podatke potrebne za realizaciju njihovih usluga. Podatke prikupljene na ovaj način nikada ne koristimo u promotivne svrhe. Svi naši djelatnici i poslovni partneri odgovorni su za poštivanje načela zaštite privatnosti. Više o prikupljanju i zaštiti osobnih podataka pročitajte ovdje.