T’ga za jug – OHRID – BITOLA – PRILEP – KAVADARCI/TIKVEŠ – SKOPLJE

Print Friendly, PDF & Email
ohridXL

T’ga za jug, zrakoplovom i autobusom
OHRID – BITOLA – PRILEP – KAVADARCI/TIKVEŠ – SKOPLJE

Bez obzira na osobne afinitete ovo putovanje će rijetko koga ostaviti ravnodušnim.
Kolaž pejzaža toplog podneblja i raznolikog nasljeđa proteklih stoljeća, potiče na ponovno čitanje nekih već pročitanih knjiga.
Na granici Albanije i Makedonije iznad čarobnog jezera (pod zaštitom UNESCO-a) još prije dolaska Osmanlija izgrađena je crkva sv. Jovana Kanea, simbol grada. Jedna je od mnogobrojnih (njih navodno 365) zbog kojih je Ohrid znan i kao „Balkanski Jaruzalem“
Kaže se da o ukusima ne treba raspravljati pa tako dojmove i usporedbe prepuštamo Vama.

*Vrijednost više: hoteli 4* na odličnim lokacijama, posjet vinariji Tikveš s degustacijom vina i hladnom zakuskom, mogućnost priključnog leta s jadranskih zračnih luka, poklon za svakog putnika

1. dan ZAGREB – SKOPLJE – OHRID

Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman 2 sata prije leta. Podjela putne dokumentacije i prijava za let Croatia Airlinesa za Skoplje na liniji OU 368 u 14.00h. Očekivani dolazak u 15.15h te nakon obavljenih graničnih formalnosti, ukrcaj na autobus i prijevoz prema Ohridskom jezeru koje se ubaja među najstarije u svijetu i koje se zbog jedinstvene bioraznolikosti i kulturnog značaja nalazi na popisu UNESCO-ve svjetske baštine. Po dolasku u večernjim satima, prijava i smještaj u hotel. Noćenje.

2. dan OHRID – SVETI NAUM

Doručak te odlazak na cjelodnevni obilazak Sv. Nauma i Ohrida u pratnji lokalnog vodiča. Smješten u prekrasnom zelenom okruženju, na stijeni u blizini izvora rijeke Crni Drim, Sveti Naum je jedan od najljepših lokaliteta s kojeg se pruža nazaboravni pogled na Ohridsko jezero i okolne planine. Na putu ćemo posjetiti Muzej na vodi u Uvali kostiju, rekonstruirano prapovijesno naselje sojenica, pretvoreno u jedinstveni muzej u kojem je prikazan način života žitelja ovog naselja iz 1200. godine prije naše ere. Po dolasku u Sv. Naum obilazak manastirske crkve posvećene arkanđelima Mihaelu i Gabrijelu. Nakon kraćeg slobodnog vremena odlazak prema Ohridu koji je svoj slavenski naziv dobio po vapnenačkoj hridi visokoj 792 m na kojoj se nalazi povijesna jezgra grada. Nazivaju ga i draguljem Makedonije zbog iznimnog prirodnog okruženja. Razgled: crkva sv. Sofije iz 11 st.; antički amfiteatar; crkva sv. Bogorodice Perivlepta s vrijednim freskama i ikonama; Samuilova tvrđava s koje se pruža predivan pogled na grad i jezero (10./11. st.); galerija ikona; crkva sv. Klimenta i Pantelejmon. Osim brojnih znamenitosti, restorana, kavana i barova tu se nalaze i brojne trgovine s poznatim unikatnim nakitom – ohridskim biserima. Noćenje.

3. dan OHRID – BITOLA – PRILEP – KAVADARCI/TIKVEŠ – SKOPLJE

Doručak. Polazak put Bitole, grada smještenog u središtu najprostranije makedonske kotline Pelagonije, ispod Baba planine na rijeci Dragor. Bitola je drugi po veličini grad u Makedoniji i važno povijesno središte. U vrijeme Osmanskog Carstva nazivali su je konzulskim gradom jer su mnoge europske zemlje ovdje imale svoje konzularne urede. Šetnja glavnom ulicom “Širok Sokak”, uz staru tržnicu, Jeni džamiju i toranj sa satom. Odlazak potom do Prilepa, grada legendarnog Kraljevića Marka jer se nalazi podno ostataka utvrđenog grada Markovi Kuli te rodnog grada Toše Proeskog. Kraća šetnja gradom te polazak prema Kavadarcima, središtu Tikveškog kraja, poznatog vinogradarskog područja gdje se nalazi najstarija vinarija Tikveš, najveći proizvođač vina u regiji i jedna od najboljih vinarija na ovim prostorima. Razgled vinarije uz stručno vodstvo te degustaciju vina i hladnu zakusku. Prijevoz do Skoplja, prijava i smještaj u hotel. Noćenje.

4. dan  SKOPLJE – ZAGREB

Nakon doručka, susret s lokalnim vodičem i odlazak na razgled grada. Skoplje je prijestolnica i najveći grad Republike Makedonije smješten u dolini rijeke Vardar, a ujedno je i njeno glavno političko, gospodarsko, obrazovno i kulturno središte. Živopisan je to grad s više od 2000 godina tradicije u kojem se na svakom koraku isprepliće tradicionalno i moderno. Vidjet ćemo staru željezničku stanicu, danas Muzej grada Skopja; spomen-kuću Majke Tereze, otvorenu povodom 100. obljetnice njezina rođenja; Trg Makedonija; kameni most iz 6. st.; Daut Paša Amam, staru tursku kupelj iz 15. st. u kojoj se smjestila Nacionalna galerija; crkvu sv. Spasa; gradsku tvrđavu Kale. Nakon razgleda posjetite Staru skopsku čaršiju, najveću na Balkanu izvan Istanbula, gdje možete doživjeti duh prošlih vremena i pojesti odlične čevape! Oko 13.00h prijevoz prema zračnoj luci Skoplje. Po dolasku, prijava za let Croatia Airlinesa za Zagreb, OU 369 u 15.55h s očekivanim dolaskom u 17.10h. Završetak programa.

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi

(uključene pristojbe zračnih luka u iznosu od 131 €):

DATUM ULTRA FIRST MINUTE FIRST MINUTE REDOVNA CIJENA
31.05. – 03.06.2024. 665,00 € 695,00 € 725,00 €
06.09. – 09.09.2024. 665,00 € 695,00 € 725,00 €
11.10. – 14.10.2024. 665,00 € 695,00 € 725,00 €
25.10. – 28.10.2024. 665,00 € 695,00 € 725,00 €
15.11. – 18.11.2024. 665,00 € 695,00 € 725,00 €
Doplata za jednokrevetnu sobu 80 €

 Napomena: ultra first minute i first minute cijene vrijede do 60, odnosno 30 dana prije polaska ili do popunjenja određenog broja mjesta!

Za jednokratnu rezervaciju 5 ili više putnika odobravamo dodatni popust (informacije na prodajnom mjestu)!

Mogućnost doplate za polaske iz Splita, Dubrovnika, Pule i Zadra (na upit): 60 €

Cijena aranžmana uključuje:

 • Povratni prijevoz zrakoplovom (ekonomska klasa) prema programu;
 • Pristojbe zračnih luka od 131 € (podložno promjeni, konačni iznos utvrđuje se na dan izdavanja karata);
 • Prijevoz autobusom prema programu;
 • Smještaj na Ohridskom jezeru u jednom od niže navedenih hotela 4* u dvokrevetnoj sobi na osnovi 2 noćenja s doručkom i uključenom boravišnom pristojbom;
 • Smještaj u Skoplju u hotelu Ibis Skopje City Center 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1 noćenja s doručkom i uključenom boravišnom pristojbom;
 • Razglede prema programu (Ohrid, Sv. Naum i Skoplje u pratnji licenciranih lokalnih vodiča);
 • Posjet vinariji Tikveš uz obilazak, degustaciju vina i hladnu zakusku;
 • Voditelja putovanja iz Zagreba;
 • Pripremu i organizaciju putovanja te jamčevinu.

 

Cijena ne uključuje:

 • doplatu za jednokrevetnu sobu;
 • ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgleda (osim gore navednog);
 • doplate za fakultativne sadržaje, usluge i obroke koji nisu predviđeni programom;
 • osobne troškove, pića i napojnice te ostalo što nije navedeno pod cijena uključuje;
 • putno osiguranje (preporučujemo).

 

Predviđeni hotel na Ohridskom jezeru ovisno o terminu (podložno promjeni):

25.10., 15.11.: Royal View 4*, Ohrid

31.5., 11.10.: Granit 4*, Sv. Stefan

6.9.: Metropol/Bellevue 4*, Sv. Stefan

 

Popusti:

Dijete 2-5,99 godina na pomoćnom ležaju na Ohridu, u krevetu s roditeljima u Skoplju: 110 €

Dijete 6-11,99 godina na pomoćnom ležaju na Ohridu, u krevetu s roditeljima u Skoplju: 70 €

 

Informativne cijene ulaznica znamenitosti na Ohridu, po osobi:

2,50 € (150 den) po objektu (samostan sv. Naum, Muzej na vodi, crkva sv. Sofije, crkva sv. Klimenta, Samuilova tvrđava)

Red letenja:

OU 368 ZAGREB    SKOPLJE           14:00   15:15  (15NOV  13:40   15:05)

OU 369 SKOPLJE   ZAGREB             15:55   17:10  (18NOV  15:40   17:10)

 

Korisne informacije – Makedonija:

Službeno ime države: Republika Sjeverna Makedonija

Glavni grad: Skoplje

Službeni jezik: makedonski, no uz makedonski se govori još nekoliko jezika kao što su albanski, srpski, hrvatski, bugarski, bosanski…

Pismo: ćirilica

Vjera: pravoslavci

Telefoniranje: pozivni broj +389

Valuta: makedonski denar (MKD ili DEN), 1 EUR = 61,58 den. Denar se sastoji iz 100 denija, a novčanice postoje u iznosima od 10, 50, 100, 500, 1000 i 5000 denara, a kovani novac u iznosima od 1, 2, 5, 10, 50 denara i 50 denija. Mjenjačnice – novac mjenjajte isključivo u ovlaštenim mjenjačnicama ili na recepcijama hotela.

Kupovina: cijene se vrlo pristupačne za budžet prosječnog turiste. Većina hotela, restorana i trgovina primaju kreditne kartice, no preporučljivo je da kod sebe imate određenu količinu novca u gotovini.

Struja: 220V 50Hz

Piće: možete slobodno koristiti vodu iz gradskog vodovoda u svim mjestima. Makedonci su poznati po vrlo kvalitetnim vinima.

Kuhinja: makedonska kuhinja ima veoma dugu i poznatu tradiciju u kulinarstvu. Makedonci su poznati po uzgoju kvalitetnog graha ‘tetovca’ od kojega se priprema poznato jelo ‘gravče na tavče’, a od ostalih specijaliteta tu su i burek, ukusna pastrva iz Ohridskog jezera, turli-tava, čomlek, punjene paprike, musaka, sarma od lozovog lista….

 

Napomene:

Popust za jednokratnu rezervaciju 5 i više osoba isključuje kombinaciju s drugim popustima ili posebnim akcijama.

Molimo da obratite pažnju o propisima vezanim uz prijevoz prtljage u međunarodnom zračnom prometu, kao i na težinu i količinu Vaše prtljage. Za prtljagu je odgovorna zrakoplovna kompanija. Po osobi dozvoljeno je nositi 1 komad prtljage maksimalne težine do 23 kg. Ručna prtljaga podložna je pregledu, ne dozvoljava se unošenje tekućina tj. ograničeno je unošenje tekućina u zrakoplov, dozvoljeno je po osobi jedan komad ručne prtljage unjeti u zrakoplov (max 8 kg). Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.

Organizator putovanja zadržava pravo promjene redoslijeda programa putovanja (u slučaju promjene reda letenja, zračne luke, radnog vremena muzeja ili znamenitosti i sl.).

Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji zemlje u koju se putuje i može biti različita od hrvatskih standarda.

Cijene ulaznica i fakultativne ponude bazirane su prema stanju iz siječnja 2024. i mogu biti podložne promjeni.

Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte. Molimo da obratite pažnju o propisima vezanim uz prijevoz prtljage u međunarodnom zračnom prometu, kao i na težinu i količinu Vaše prtljage. Za prtljagu je odgovorna zrakoplovna kompanija. Po osobi dozvoljeno je nositi 1 komad prtljage maksimalne težine do 23 kg. Ručna prtljaga podložna je pregledu, ne dozvoljava se unošenje tekućina tj. ograničeno je unošenje tekućina u zrakoplov, dozvoljeno je po osobi 1 komad ručne prtljage do 8 kg unijeti u zrakoplov.
U slučaju promjene reda letenja (vremena, zračne luke) organizator putovanja zadržava pravo promjene redoslijeda programa putovanja, kao i u slučaju promjene radnog vremena znamenitosti, muzeja i sl.
Kategorizacija smještaja u Turskoj odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji zemlje i može se razlikovati od hrvatskih standarda.
Cijene fakultativne ponude i ulaznica bazirane su prema stanju iz studenog 2023. i mogu biti podložne promjeni.
O rizičnosti putovanja u pojedine zemlje možete se informirati na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske www.mvep.hr

Za ovo putovanje vrijede Opći_uvjeti_putovanja_GO SAMOBOR _21.1.2024.
Minimalni broj putnika: 15

*First minute cijena važeća za uplate do određenog datuma prije polaska ili do popunjenja mjesta!
Napomena: zadržavamo pravo promjene cijene u bilo kojem trenutku te ne garantiramo raspoloživost slobodnih mjesta na polasku/polascima. Važeću cijenu i informaciju o raspoloživosti dobiti ćete u ponudi po vašem upitu.

Kontaktirajte nas

Brzi obrazac daleka/europska grupna putovanja
NOSITELJ REZERVACIJE
DATUMI USLUGE


SVI KORISNICI USLUGE

Upišite imena i prezimena svih korisnika, kod djece upišite i godinu rođenja radi ostvarivanja pogodnosti i popusta za djecu.

OSTALO


PRIJAVA NA OBAVIJESTI

Obavezujemo se da ćemo čuvati privatnost svih naših kupaca. Prikupljamo samo nužne podatke o korisnicima. Svi se podaci o korisnicima strogo čuvaju i dostupni su samo djelatnicima kojima su ti podaci nužni za obavljanje usluga. Našim partnerima (npr.hotelijerima, prijevoznicima, avio kompanijama) dajemo samo nužne podatke potrebne za realizaciju njihovih usluga. Podatke prikupljene na ovaj način nikada ne koristimo u promotivne svrhe. Svi naši djelatnici i poslovni partneri odgovorni su za poštivanje načela zaštite privatnosti. Sigurnost i zaštita osobnih podataka | Opći uvjeti za turističke aranžmane / Predugovorne informacije